Акустично-термографска система сканира витлата на турбините в дълбочина

GE Renewable Energy въведе в действие нова нова наземна система за инспекция на витлата на ветрогенераторите, за която фирмата твърди, че може да намали разходите за експлоатация и поддръжка с около 25%.

Новият подход съчетава термовизионна технология и широколентов акустичен спектрален анализ за откриване на „аномалии“ по витлата на GE и на други производители на „перки“. Данните се изпращат в реално време и намаляват необходимостта от полеви инспекции от техници на място, казва GE.

До момента чрез новата технология са инспектирани вече около 1500 турбини. Една отделна проверка трае средно около 15 минути.

Системата се инсталира в основата на турбината, за да се направят редица записи на витлата, които се въртят под активно натоварване.

„Това дава поглед в реално време на подповърхностното здравословно състояние на витлото, благодарение на няколко слоя от усъвършенствани възможности за анализ на цифровите изображения, които се четат и [могат да] се откриват широк спектър от аномалии“, каза GE.

Повечето аномалии по витлата създават различен звук. Системата го открива и анализира, за да определи конкретното местоположение на проблема, обясниха от компанията. Възможно е да се открият редица дефекти, включително пукнатини от умора на материала, изкривявания във влакнините, разслояване, проблеми със свръзките, счупване или липса на лепилни фуги, разкъсвания, дефектни ремонти.

В момента системата е достъпна в Северна Америка, но ще бъде разширена и в други региони през следващите месеци, каза GE.

„Инспекциите на ветрогенераторите извървяха дълъг път. Наземните проверки, заснемането с дрон са само някои от методите, които операторите използват, за да предотвратят проблеми, било то малки или катастрофални,“ казва главният изпълнителен директор на GE за цифровите услуги – Ан МакЕнтей. „Но повечето наземни инспекции на витлата са ограничени до показването на онова, което се случва с повърхността на витлото. Много от проблемите, които водят до по-големи провали, всъщност са по-дълбоко в самото витло“.

Възможността да се „погледне отвъд“ външното покритие на перката, независимо от производителя, е значителен напредък в технологията за проверка на витлата за цялата вятърна индустрия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*