Танзанийските рейнджъри използват нови технологии в борбата с бракониерите

В резервата Грумети в Танзания, в непосредствена близост до националния парк Серенгети, слоновете се разхождат необезпокоявано, рейнджърите спят по-спокойно през нощта, а бракониерите се забелязват веднага – благодарение на нова технология, предназначена да предпази един от най-застрашените в света видове.

В отговор на нарасналото бракониерство в Африка, където популацията на слонове е намаляла с около 20% между 2006 и 2015 г., съоснователят на Microsoft Пол Алън и технолозите от компанията Vulcan Inc. са разработили системата EarthRanger. Платформата събира данни от дистанционни сензори за движението на животните, тракери на превозните средства, снимки от фотоапарати и фотокапани, данни от „гео-огради“ с GPS. Всчко това дава на рейнджърите в резерватите за дивата природа и парковете като Грумети ясна представа какво се  случва по всяко време. Платформата ги предупреждава, когато данните говорят за заплаха.

„EarthRanger … ни отвежда от това да сме реактивни, винаги назад, да действаме винаги след като животното е било убито, или рейнджър е бил ранен или убит, към това да бъдем проактивни, да предвиждаме и да се справяме навреме с проблема“, каза Пол Шмит, управител на Vulcan Inc. за технологията за опазване на дивия живот.

В оперативния център на EarthRanger в Грумети рейнджърите гледат екрани, където могат да наблюдават всеки слон, оборудван с проследяваща яка. Пазителят в парка Готера Гамба казва, че технологията е направила консервационната работа, която той и другите рейнджъри извършват, далеч по-лесна и по-ефективна. Тя спасява живота на слоновете и защитава служителите в резервата от бракониерите. „Преди това нашата работа беше много трудна, защото ако, например, дойде сигнал, ни трябваше много време, за да излезем, да отговорим, да записваме на тетрадка, да водим луди разговори по радиостанцията с контролния център“.

1 коментар

  1. Браво! Помня филма „Серенгети не трябва да загине“ на д-р Бернхард Гжимек. Там имаше кадри и с бракониери. Радвам се, че е намерен способ да се защитават животните от унищожение и да се предпазва и живота на служителите!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*