Петролен бос: корпорациите трябва да работят за спиране на климатичните промени

Компаниите по света трябва да работят заедно за намаляване на въглеродните емисии и дружно да спрат изменението на климата, вместо да чакат правителствени регулации и задължения – това заяви в сряда изпълнителният директор на американския производител на петрол Occidental Petroleum Corp.

Occidental е най-големият производител на петрол в Пермския басейн на Западен Тексас и Ню Мексико, най-голямото нефтено поле в САЩ. Компанията от години зове за намаляване на въглеродните емисии. Производството на Occidental в Пермския басейн се базира на използването на техника, която улавя въглеродния диоксид, произвеждан от електроцентралите, и го нагнетява обратно под земята в зоните на остарели нефтени находища. Това увеличава налягането под земята и изтласква повече петрол на повърхността. Процесът се използва от години в конвенционалните нефтени находища, но в последно време се изследва и вариантът да се прилага при шистовите кладенци.

Намаляването на парниковите емисии е отговорност на корпорациите, убеден е шефът на фирмата Вички Холуб. „Ние като корпорации трябва да изпълним своята роля. Съществуват достатъчно компании, които се ангажират да го направят“, каза Вички Холуб пред медии в Хюстън. „Това трябва да бъде световен подход“. Според него, за целта е необходимо „сътрудничество между всички страни“: корпорациите трябва да работят с регулаторите и еколозите, за да проучат най-добрия подход за намаляване на парниковия ефект.

Доклад на Междуправителствената група по изменението на климата на ООН, публикуван в понеделник, сочи, че възобновяемите източници ще трябва да осигурят 70-85% от електроенергията на света до 2050 г., ако човечеството иска да предотврати опустошително изменение на климата. Целта на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. е ограничаване на повишаването на глобалната температура до под 2 градуса Целзий.

Тази цел е „важна за нас“, казва Холуб. „И ние сме ангажирани да изпълним ролята си. Не бива да се налага да ни се казва да го направим“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*