Устойчиви слънчеви очила миришат на кафе и се превръщат в компост

Докато светът търси начин да продължи да живее устойчиво, Ochis Coffee напредва в тази посока с разработването на биоразградими… слънчеви очила. Те са изработени от кафе и лен. За разлика от стандартните пластмасови рамки, тези очила с кафяви нюанси са биоразградими – според компанията те се разграждат 100 пъти по-бързо от традиционните очила и могат да се компостират, за да станат естествен тор за растенията.

Ако има нещо, което приятно допълва всяка слънчева утрин, това е ароматът на кафе с първите слънчеви лъчи. Затова е приятно, че тези очила леко ухаят на кафе. Те могат да поместят всякакви стандартни лещи, изписвани с рецепта, а също така могат да се купят и с цветни „стъкла“ в четири цвята и с UV защита. Рамката се огъва, за да прилепва удобно към всички форми на лицето. Връхчетата зад ушите също могат да се „чупят“, за да прилегнат най-удобно.

Създателят на тези екологични слънчеви очила е Макс Гавриленко, който като дете наблюдавал как баща му работи в оптичен магазин. Гавриленко обаче искал да направи нещата по различен начин. След задълбочени проучвания и разработки сега той се готви да започне кампания в Kickstarter, за да финансира първите пет устойчиви модела от екологичните слънчеви очила.

Ochis Coffee не е първият опит за устойчиви слънчеви очила, но повечето досегашни разработки се базират на продуктите от бамбук за рамките. Гавриленко и неговият екип са разработили процес, който елиминира всички петролни продукти. Те използват биополимер, направен от кафе, ленени стърготини и естествено лепило от соево масло. Изхождат от разбирането, че кафето е добро за почвата – рамките ще се разградят края на цикъла на износване. Те ще се разлагат 10 години, за да се превърнат в тор.

Очаква се очилата да струват между 69 и 120 долара, когато излязат на пазара.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*