Отдалечен гръцки остров е на път да стане енергийно самодостатъчен

Уязвимостта към изменението на климата и предизвикателствата на устойчивото развитие са особено очевидни, когато става дума за острови. Тяхната изолираност предполага тежка енергийна зависимост от изкопаемите горива и вноса на енергия, допълнени, уви, с високи транспортни разходи. Изправени пред такива трудности, островните общности все повече се интересуват от решения за чиста енергия, добивана локално. Проектът TILOS, финансиран от ЕС, цели да превърне гръцкия остров Тилос в първия в Средиземноморието остров, който да бъде захранван изключително от възобновяема енергия.

Тилос е малък остров в Егейско море с местно население от около 500 души. То се увеличава два пъти през лятото. Островът разчита на изкопаеми горива, за да покрива енергийните си нужди. Там електричеството се получава чрез подводен кабел от дизелова електроцентрала на близкия остров Кос. Въпреки това подземното свързване не е надеждно поради честото възникване на неизправности, водещи до прекъсвания на електрозахранването. Тези затруднения засягат бизнеса на остров Тилос, където туризмът е основният източник на приходи. Освен това при сериозни прекъсвания аварийните дизелови генератори се задействат ръчно, което е трудоемко и допълнително увеличава въглеродния отпечатък.

Всичко това би трябвало да се промени с помощта на проекта TILOS.

Според скорошна новина на уебсайта на проекта, консорциумът е “завършил етапа на пускане в експлоатация на интегрирана Батерийна система съхранение на енергия на остров Тилос, което сигнализира за началото на изпитателната работа в потребителски режим”. Основната цел на проекта е да демонстрира потенциала на “местното / маломащабното съхранение с батерии, за да изпълнява многофункционална роля в островния микрогрид, който също взаимодейства с основната електроенергийна мрежа”.

Хибридна система

Хибридната прототипна хибридна система за производство и съхранение на електроенергия се състои от средно голяма вятърна турбина (800 kW), малък фотоволтаичен парк (160 kW)  и система за съхранение с батерии с полезна енергийна мощност от 2,4 MWh. Освен хибридната електроцентрала, в проекта са включени интелигентни измервателни уреди и устройства за управление спрямо търсенето. Всичко това в комбинация би трябвало да допринесе за сбъдването на идеята за постигане на възможно най-висока електрическа автономност. Системата може да покрие приблизително 70% от местното търсене в самостоятелен режим. Целта е да се достигне до 100% в близко бъдеще.

“Енергията, произведена от вятърните турбини и фотоволтаиците, ще се съхранява в батерии, така че енергията да може да се използва в мрежата, когато има търсене”, казва мениджърът на проекта Спирос Алиферис, цитиран от Associated Press. “Тъй като [островът] се отклонява от традиционното използване на изкопаеми горива, използвайки силата на вятъра и слънцето, Тилос скоро може да изнася енергия за Кос, вместо да внася оттам електричество, базирано на нефт.”

Трансфер на ноу-хау

Други островни региони също участват в проекта TILOS. Сред тях са Пелворм (Германия), Ла Грасиоса (Португалия) и Корсика (Франция). “Цялостната идея е да се създаде платформа, която да позволи трансфер на технологично ноу-хау между островите, като също така използва и опита, придобит от интелигентната електро-мрежа на Пелворм, и това ще определи нови възможности за развитие на подобни системи на други острови”, гласи флаер на проекта. Партньорите по проекта смятат, че TILOS “ще постави основите на бъдещото развитие и възпроизвеждане на подобни хибридни системи в островните региони и отдалечените общности, изправени пред проблеми, свързани с енергетиката”.

1 коментар

  1. Супер идеи, стискам палци за реализацията им! Много ми се иска да участвам в такъв проект, но… на този етап това не ми е възможно…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*