ЕБВР: ВЕИ са най-евтиният източник на енергия

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) излезе с изявление, в което се призовава за „поетапна“ промяна в инвестициите, твърдейки, че възобновяемите енергийни източници вече често са най-евтиният източник на енергия поради значителното намаляване на разходите.

Изявлението бе оповестен по време на срещата на високо равнище „Финансиране за климата“ на Financial Times в Лондон, Обединеното кралство. ЕБВР заяви, че участва в събитието с цел насърчаване на инвестициите във възобновяема енергия в 38-те нововъзникващи пазари, в които работи.

Египет и Йордания са направили „релевантни промени в политиката“, които – заедно с помощта от ЕБВР – са довели до 85% намаление на цените на възобновяемата енергия. Това е тласнало цената на енергията от чисти източници до под $0,025/kWh, което я прави по-евтина от енергията от газ.

„ЕБВР вярва, че двете ключови стъпки за намаляване на емисиите на парникови газове са увеличаването на използването на електроенергия и добиването й възобновяеми източници,“ посочи Хари Бойд-Карпентър, директор на ЕБВР. „Банката вярва, че пазарите на енергия от възобновяеми източници в много от страните, в които инвестира, вече са достигнали етап, в който въвеждането на конкурентни търгове ще доведе както до силен спад на цените на електроенергията, така и до увеличаване на инвестициите“.

Според данните, от 2006 г. насам банката е отпуснала 26 млрд. евро за проекти за „преход към зелена икономика“, от които 6,3 млрд. евро за възобновяема енергия.

Последните доклади на DNV GL и IPCC подчертават, че за постиганеъо на целта глобалното затопляне да остане под 2°C или под 1,5°C са необходими големи инвестиции в енергийна инфраструктура. В световен мащаб това трябва да са 2 до 3 трилиона долара годишно, или около 3% от световния БВП, до 2050 г. И двата доклада подчертават, че това е „управляема сума“, тъй като и в момента конвенционалните енергийни системи изискват инвестиции в размер на много трилиони.

Освен това обаче трябва да се има предвид, че докато първоначалните капиталови разходи за възобновяеми енергийни източници са по-висока, то оперативните разходи са много по-ниски, тъй като изцяло липсват разходи за гориво. Следователно общите разходи за глобалния енергиен преход не натоварват глобалния БВП повече, отколкото запазването на статуквото.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*