Коркова къща се захранва почти изцяло от слънцето

„Корковата къща“ в Берлин се различава осезаемо от други еднофамили постройки с ниспо потрбление на енергия заради необичайния си външен вид: стените и покривът й са покрити с корк. Естественият материал не само придава на сградата силно текстуриран вид, но и допринася значително за енергийната ефективност на дома благодарение на мощните си изолационни свойства.

Решението на берлинското архитектурно студио „rundzwei Architekten“ да порктие къщата с корк произтича от желанието на клиента да се сдобие с къща с „добро акустично представяне“. Първоначално привлечени от акустично-изолационните свойства на корка, архитектите в крайна сметка решават да се възползват по-обширно от устойчивите качества на материала, който е изработен от гранулирани коркови отпадъци, пресовани в естествени коркови панели, устойчиви на атмосферни влияния и плесени, без никакви изкуствени добавки. В допълнение към изолационните коркови панели архитектите внимателно подбират и палитрата от естествени материали, от която да изградят дома, избягвайки химическите лепила. Дървесно влакно и целулоза допълват корковия дом като допълнителна изолация. Дървесина и гипсови фиброплатна гарнират палитрата, подбрани заради способността им да абсорбират влажността и да създадат комфортна вътрешна среда.

Корковата къща е предназначена за тричленно семейство ие организирана около централно, подобно на атриум стълбище, осветено от оберлихт. Благодарение на поредица от разделени нива общата площ на дома достига 320 квадратни метра. На партерния етаж остъклението от пода до тавана наводнява интериора с естествена светлина. Домът също се радва на външен потопен басейн, заобиколен от стени от бетон, за уединение.

Благодарение на избора на естествени материали и изобилната дневна светлина, сградата „не се нуждае от активна вентилационна система, въпреки ниския енергиен стандарт“, обясняват архитектите в изявление на проекта. „Чрез стратифицирана система за съхранение на топлината, допълнена от покривни интегрирани слънчеви панели, топлоснабдяването е почти самостоятелно, което допринася за ефективността на цялостната работа на сградата“.

Снимки: Гуи Ребело / rundzwei Architekten

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*