Учени: време е да преосмислим тучната морава

Тучните зелени морави, които обграждат много домове, бизнес-сгради, паркове и други открити пространства, може би вече трябва да бъдат преосмислено, според австралийската изследоваелка Мария Игнатиева и шведския учен Маркъс Хедблом. В едно ново проучване, публикувано в списание Science, двамата градски еколози предлагат тревната площ да бъде заменена от по-устойчиви варианти.

Игнатиева и Хедблом казват, че отрицателните последици за околната среда от наличието на зелените тревни площи далеч надхвърлят ползите от тази зеленина. Затова градските власти трябва да започнат да проучват нови форми на земно покритие.

Количеството вода, което се използва за поддържането на моравите, е неприемливо, казват учените. В по-сухите райони по света тревните площи са отговорни за 75 процента от битовата консумация на вода.

Използването на изкуствени торове също вреди на природата.

Косенето пък е отрковено вредно – особено когато използваме бензинови тримери и косачки. Те въглероден дувокис, сажди и ред други токсини във въздуха. Дори само използването на тези косачки отменя всички позитиви от поддържането на моравата.

Нещата стават още по-неприятни, когато се вземат под внимание пестицидите, използвани за поддържане на тревните площи.

Изкуствената трева не е решение, казват учените. Тя не допринася за улавянето на въглерода и води до проблеми с оттичането на водата.

Игнатиева и Хедблом казават, че някои общности са започнали да заменят моравите с естествени ливади. На места като Берлин жителите са решили да оставят пейзажа да „подивее“. Това намалява вредния отпечатък на моравата и дори е полезно, например за градските пчели.

Макар че тези идеи са стъпка в правилната посока, еколозите предполагат необходимостта от повече научни изследвания за видовете растения, които биха могли да се превърнат в естествени алтернативи на моравата, без да изискват вода или поддържаща химия. Изследването също така призовава хората да променят начина си на мислене, когато става дума за поддържането на тревни площи у дома.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*