Руини от военно време се прераждат в устойчив дом в Ливан

Бидейки преживяла ливанската гражданска война като милиционерски център за задържане и изтезания, „Къщата с двата живота“ има колоритно минало, меко казано. Затова когато ливанското дизайнерско студио Nabil Gholam Architects било помолено да ремонтира структурата – първоначално построена като курортна сграда през 30-те години на миналия век – фирмата отделила доста време, за да азпази чувствителните елементи от историята на обекта и да вдъхне нов и позитивен живот в имота. Новият дом празнува природата и устойчивия дизайн благодарение на системи за събиране на дъждовната вода и стратегии за пасивно охлаждане.

Къщата е разположена в близост до ливанското планинско село Боа дю Булон и е заобиколена от красиви борови гори. Проектирана е да се слее с идиличната околност. За да „очисти къщата от нейната смутна история“, архитектурната фирма е въвела много нови растения, които да вплетат сградата в пейзажа – диви лози, които се изкачват по руините, над 1000 борови дървета, засадени в градината, дъбови дървета, коркови дървета, ливански кедри и др. Има и нова, красива розова градина.

Темата за възобновяването и възраждането е приложена и към архитектурата на къщата, която се състои от триетажна основна къща с площ 2000 квадратни метра, както и пристройка и кабина за охрана с площ от 850 квадратни метра. Новите допълнения към съществуващите руини са съчленени като поредица от кутии, облицовани с кортен стомана. С течение на времето те ще натрупат патина, която ще ги оцвети красиво, а освен това са перфорирани с дървовидни шарки.

Устойчивостта е била водеща в дизайна на обновената конструкция, изградена с висококачествена изолация и следване на пасивните слънчеви стратегии. Домът събира и слънчева енергия за зимно отопление и използва системи за събиране на дъждовна вода.

„Историята на тази къща и свидетелствата, които намерихме, я правят мощно послание,“ казват архитектите, които са прекарали месеци в почистване на съществуващата структура от останалите устройства за изтезание, черна пепел и графити. „Къщата с двата живота възстановява вярата във волята на човека да се бори и без съмнение е пример за архитектурна работа с висока точност“.

Снимки: Nabil Gholam Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*