Инструмент с изкуствен интелект разкрива как да се пишат приложения, които източват по-малко батерия

Защо изпращането на съобщение чрез Skype „изсмуква“ над три пъти повече енергия от батерията в сравнение със съобщение през WhatsApp? Разработчиците просто не са имали начин да знаят как да направят приложението си по-енергийно ефективно. Но това е на път да се промени. Учени от университета Пърдю са създали нов инструмент, наречен „DiffProf“, който използва изкуствен интелект, за да прецени – при това автоматично за разработчика – дали дадена характеристика на софтуерното приложение трябва да се подобри, за да черпи по-малко ток от батерията – и как точно да стане това.

„Какво ще стане, ако дадена функция на едно приложение има нужда да консумира 70% от батерията на телефона? Има ли място за подобрение или трябва да се остави така?“ – казва Й. Чарли Ху, професор по електротехника в университета и главен изпълнителен директор и съосновател на Mobile Enerlytics, LLC. Инструментът, разработен от екипа му, бе обявен на 8 октомври на 13-тия симпозиум на USENIX за проектиране и внедряване на операционни системи.

През 2012 г. лабораторията на Ху бе първата, която разработи инструмент за разработчиците, идентифициращ „горещите точки“ в програмния код, отговорни за изчерпването на батерията при работата на дадено приложение. „Преди това да се опитваш да разбереш колко енергия от батерията се черпи – бе като да гледаш черна кутия“, казва Ху. „Инструментът беше голяма стъпка напред, но това все още не бе достатъчно, тъй като разработчиците често няма как да знаят какво да правят с информацията за източника на изтощаване на батерията“.

Ала начинът, по който се изпълнява кодът, може да е много различен при две различни приложения, дори ако разработчиците изпълняват една и съща задача. „DiffProf“ улавя тези разлики, за да покаже защо функцията за съобщения на едно приложение за съобщения, например, консумира повече енергия от друго приложение за съобщения. След това „DiffProf“ разкрива как следва да се пренапише кодът, за да черпи по-малко енергия.

„В крайна сметка, за да може тази техника да постигне промяна в работата на смартфона, всички разработчици трябва да направят приложенията си по-енергийно ефективни“, каза Абилаш Джиндал, съосновател на Mobile Enerlytics и бивш студент по компютърни науки в Пърдю. „Въздействието зависи и от това колко интензивно някой използва определени приложения. Човек, който използва приложенията за съобщения много, може да усети по-дългия живот на батерията, но някой, който изобщо не използва приложенията за съобщения, може да не почувства разлика“, каза той.

За момента прототипът на „DiffProf“ е тестван само върху мобилната операционна система Android.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*