Трио ветроенергийни фирми залагат нови стандарти

Производителите на ветроенергийни системи Siemens Gamesa, Vestas и MHI Vestas съвместно разработиха списък на компоненти и системи с потенциал за стандартизация, за да помогнат на доставчиците да разработват иновации с цел оптимизиране на проектирането, монтажа, експлоатацията и поддръжката на вятърни турбини.

Списъкът е съставен като част от ежегодната програма за научни изследвания и иновации на инициативата „Megavind“ – датска публично-частна инициатива за вятърна енергия. Тя ще бъде стартирана на събитието „Вятърна енергия Дания“ на 30 и 31 октомври.

Тримата производители са изброили областите с потенциал за по-нататъшно намаляване на разходите, както и редица „основни“ и „не-основни“ технологии. „В последните години е налице силен акцент върху по-тясното сътрудничество между производителите и доставчиците,“ обясни главния технологичен директор на MHI Vestas Торбен Хвид Ларсен. „Със създаването на този „горещ списък“ за стандартизация ние във „Вятърна енергия Дания“ се стремим да направим точно това – да поканим индустрията да вземе участие в приотизиране на сътрудничеството,… за да осъществим следващите стъпки за реализиране на потенциала за намаляване на разходите“.

Триото очаква в следващите две-три години да се явят „конкретни проекти за иновации, които са подтикнати от този горещ списък“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*