Изкуствени ензими конвертират слънчевата енергия във водороден газ

В нова научна статия изследователи от Университета в Упсала описват как с помощта на напълно нов метод са синтезирали изкуствен ензим, който функционира подобно на метаболизма на живите клетки. Ензимът може да използва собствената енергия на клетката и по този начин да позволи произвеждането на водороден газ от слънчевата енергия.

Водородът отдавна се спряга като обещаващ енергиен носител, но производството му все още зависи от изкопаемите суровини. „Възобновяем“ водороден газ може да бъде извличан от водата – но системите за този процес все още имат доста ограничения.

Интердисциплинарна европейска изследователска група, ръководена от Университета в Упсала, описва как изкуствени ензими могат конвертират слънчевата енергия във водороден газ, в своя статия, публикувана в списанието „Енергетика и екология“. Този съвсем нов метод е разработен в университета през последните няколко години. Техниката се основава на фотосинтетиращи микроорганизми с генетично привнесени ензими, „комбинирани със синтетични съединения, произведени в лабораторията“.

„Вече успяхме да приложим метода, който разработихме, за да произвеждаме ензими, които използват собствената енергия на клетката, за да произвеждат водороден газ“, казва Адам Вегелиус, доктор по медицина, студент в катедрата по химия, лаборатория „Ангстрьом“ в Университета в Упсала. Ръководители на изследването са старшият преподавател Густав Берггрен и професор Питър Линдблад от същия департамент.

„Еволюцията вече е разработила и усъвършенствала инструмент за улавяне на слънчевата светлина чрез фотосинтезата; чрез въвеждане на нашия изкуствен ензим у фотосинтетични цианобактерии ние можем да се възползваме директно от този ефективен процес, като произвеждаме водороден газ от слънчевата енергия. Това ни позволява да отидем отвъд решенията, предлагани от еволюцията и природата, в нашето развитие на изкуствени ензими“, казва Берггрен.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*