Британски съд разреши фракинга на Острова

Енергийната компания Cuadrilla ще започне фракинг-сондажи за добив на шистов газ, след като Върховният съд в Лондон отхвърли последната молба на природозащитниците за принудително спиране на дейността. „Имаме удоволствието да започнем нашите дейности по хидравлични разбиване, както беше планирано“, каза Франсис Еган, изпълнителен директор на Cuadrilla.

Проектът в Ланкашър, Северозападна Англия, стана повод за много противоречия. На него се противопоставиха местните власти, жителите и природозащитниците, които предприеха правни действия за спиране на дейността на фирмата. Въпреки това съдия Майкъл Супърстоун преди дни реши, че „не смята, че някое от основанията за оспорване, представлява сериозен проблем“.


По темата: Коментар на експерта: Колко (без)опасен е добивът на шистов газ чрез „фракинг“ в Добруджа


Компанията е завършила два хоризонтални кладенеца за шистов газ – на 2300 метра и на 2100 метра под повърхността. Тя ще тества притока на природен газ в сондажите, като първоначалните резултати се очакват през новата година.

Ако находището се докаже като годно за комесиален добив, „това ще измести скъпо внсяния газ, с по-ниски емисии, значителни икономически ползи и по-добра сигурност на енергийните доставки за Обединеното кралство“, каза Иган.

Местните жители и природозащитниците твърдят, че фракингът вреди на туризма, замърсява водоснабдяването, съсипва дивата природа, причинява земетресения и допринася за глобалното изменение на климата.

1 коментар

  1. В Англия местните са серйозни, ако някое community не желае нещо е готово на крайни действия. Но компаниите ще го разберат след време. Фракинга е болест която се разпространява по целия свят и вече огромни територии на всички континенти са засегнати. Които разбира какво значи това е време да се замисли с кой и къде ще бъде добре да се засели.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*