Стар склад в Сидни се превръща в модерен дом в стил “индустриален шик”

Вместо да преобразят района Балмаин в Сидни и да го отърват от пост-индустриалното му минало, архитектите от Carter Williamson Architects са решили да съхранят неговото архитектурно наследство и да вдъхнат нов живот на старите сгради на района. Примерен случай е превръщането на една бивша фабрика за дърво в зашеметяващ модерен дом с индустриално-шикозен стил, разгърнат на 4 нива. Нречен “Мелницата”, уникалният дом разполага с 403 квадратни метра пространство с извисяващи се тавани и изобилие от естествена светлина.

Проектът за адаптивна повторна употреба е част от по-голям проект за реконструкция, при който една дъскорезница, една къща и една фабрика са преобразувани в сгради с множество жилища. Всички реновирани сгради запазват части от оригиналната си конструкция. В “Мелницата” тези умишлено изложени рамки са допълнени от светлинни тела, вдъхновени от индустриалния стил, и минималистични, модерни мебели. Дървените подове и топлите тъкани помагат на бившия завод да създава чувство за уют.

След влизането откъм северната фасада на улицата, “Мелницата” крие основните си дневна и спалня в западната част, която гледа към градината, докато стълбището и асансьорната шахта са разположени на източната страна на дома. Приземният етаж включва просторно входно фоайе, което води до зала за забавления и апартамент за гости; и двете стаи имат достъп до градината. Всекидневна, кухня и трапезария с отворен план са разположени на първия етаж, а откъм задната страна е добавена външна тераса. На втория етаж се помещават голяма спалня и две по-малки спални. Терасата на покрива предлага допълнително пространство за релакс.

  

Снимки: Брет Бърдман

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*