Разработиха перовскити във вид на мастило за рисуване

Националната лаборатория за възобновяеми енергийни източници на САЩ е разработила перовскитни соларни клетки във вид на “мастило”, което може да бъде боядисвано върху субстрат, създавайки активна слънчева клетка от каквато и да било повърхност.

Макар че клетките, произведени под формата на мастило, на този етап са много малки и не произвеждат кой знае колко енергия, Дейвид Мур от лабораторията казва, че откритието може да позволи на производителите да се отърват сложните процеси по отлагане и високите температури при производството на слънчева енергия. Това значително ще намали разходите.

Соларната индустрия може и да не смогва да произвежда достатъчно силициеви панели, за да покрие очакваното търсене, каза Мур, като се позовава на очакваното търсене на 25 TW нови мощности през следващите 30-50 години. “Но ако можете да правите клетки чрез ролков отпечатващ механизъм, тогава ще смогнете. Процесът на ролково производство ще реши проблема със скоростта. Най-вероятният начин да направите това е [чрез използване] на мокро мастило.”

Ако подобен процес се се комерсиализира, производителите биха могли да приложат перовкситното мастило върху стъклен субстрат, чрез процес на ролково отпечатване, подобно на начина, по който се произвеждат вестниците. Изследователите от Националната лаборатория за възобновяеми енергийни източници на САЩ също така си представят приложението директно като боя.

„Може да настъпи ден, когато в дома ви се явява екип, пръска като спрей металния контактен слой върху външната стена и, когато той изсъхне, нанася перовскитното мастило”, се казва в съобщението на лабораторията, което публикува проучванията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*