Биоклиматичен дом в Канкун гарантира топлинен комфорт и енергийна ефективност

След внимателни анализи на климата, температурата, нивото на влажност, скоростта на вятъра, интензитета на слънчевата светлина и дори облачността, архитекти са създали биоклиматичния дом „T&N Villa“ в Канкун, Мексико, постигайки оптимален топлинен комфорт целогодишно. Естествената вентилация и изобилната дневна светлина са само част от средствата за постигането на биоклиматичната среда.

Вилата е дело на архитектурната фирма sanzpont и се намира на брега на „Ла Лагуна“ в Пуерто Канкун. Скулптурната форма на съвременната сграда е до голяма степен определена от разнообразните анализи на обекта. Те са в основата на избора на пространствената ориентация на сградата и дефинирането на термалната маса.

Вилата се простира на 320 квадратни метра, разпределени в два обитаеми етажа. Има и подземен паркинг и достъпен покрив.

Предната фасада, откъм улицата, се състои от два големи обема – единият е със зелена стена, подкрепена от дървени ребра, а другият – преобладаващо завършен в бяла винилова боя.

Откъм езерото стените са боядисани в бяло, за да осигурят защита срещу слънцето. Големите остъклени пространства са с UV защита, а прозорците на предната фасада ще бъдат оцветени в зелени нюанси за по-голяма неприкосновеност. Неотразяващи сребърни ролетни щори предлагат допълнителна защита от топлината.

Разположението на прозорците е преценено така, че да се улесни кръстосаната вентилация и да се осигури най-доброто естествено осветление. Сенници, жалузи и слънцезащитни мембрани намаляват нежеланото натрупване на топлина, за да се редуцира зависимостта от климатизацията. Зеленият покрив осигурява допълнителен слой изолация.

“Защитата от слънцето и неприкосновеността на личния живот са решени чрез тесни вертикални прозорци, зелена стена, стени с въздушни камери с топлоизолация, както и серия жалузи за предотвратяване на слънчевата радиация вътре в къщата”, казват архитектите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*