Автоматизация и машинно самообучение обещават по-дълъг живот на ветрогенераторите

Канадският екип Clir Renewables разкри нова технология, която има за цел да удължи живота на ветрогенераторите във вятърните паркове. Софтуерът анализира данните от вятърния парк, включително потока на вятъра, температурите на компонентите и вибрациите, за да предостави на операторите информация, необходима за вземане на оперативни решения в реално време. Данните се сравняват с параметрите на конструкцията и натоварването на турбината, за да се оценят потенциалните рискове. Това подпомага дългосрочното планиране на поддръжката и по този начин допринася за избягването на неочаквани повреди на компонентите.

Изследователят от Clir Renewables Селена Фарис обясни, че „използването на автоматизирани алгоритми и машинно самообучение за оценка на ефективността на вятърните турбини е важен напредък в оптимизацията на вятърноенергийната индустрия“.

„Непрекъснатото оценяване на множество точки от данни в дадена ферма или група ветропаркове означава, че решенията се основават на текущи, актуални – а не на исторически – данни. Информираните решения намаляват риска, което може да бъде само положително“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*