Соларен дом се крие зад колосален зелен склон-покрив

Зелените покриви осигуряват едновременно множество ползи – термоизолация, тишина, чист въздух, а защо не и полезни билки „на една ръка разстояние“. Един съвременен дом в Краков извежда тази идея на ново ниво: полската фирма Superhelix Pracownia Projektowa е проектирала къща с колосален зелен покрив, който се спуска над цялата северна страна на дома. Покривът е толкова голям, че скрива цялата къща, откъдето идва и нейното име – „Къщата под покрива“.

Къщата с площ от 2 000 квадратни метра (словом: две хиляди квадратни метра) се намира в жилищен район край Краков. Сградата е част от жилищен комплекс с 10 други къщи, изградени сравнително близо една до друга. Според архитектите, първите етапи на планирането са насочени към гарантиране на неприкосновеността на собствениците на жилището. В резултат на това дизайнът на дома набляга на огромния покрив, който хем засенчва интериора, хем предпазва от любопитни очи.

Въпреки желанието на архитектите да изградят традиционен плосък зелен покрив, местните строителни норми не позволяват такова нещо. Като алтернатива архитектите решили да осигурят на дома 45-градусов наклонен покрив за северната му страна. Той е покрит със сукуленти. Придава причудливост на целия дизайн, но също така действа и като изолация. За южната страна на дома архитектите предвидили множество слънчеви панели, които да поглъщат слънчевата енергия. На върха на покрива има серия от големи оберлихти, които позволяват естествената светлина да озарява дома.

Къщата е облицована със светъл Западен червен кедър. Поради устойчивостта на дървото не е било необходимо дървесината да се обработва предварително. В резултат на това дървото ще придобие сребристо-сива патина с течение на времето. Освен това грижата за зеления покрив е минимална. На това няма дълги сухи периоди, а сукулентите, засадени на покрива, изискват минимална поддръжка.

Селската естетика продължава и в интериора на двуетажния дом. Заедно с оберлихтите има множество прозорци, които са монтирани високо в стените, за да осигуряват естествена светлина и вентилация за вътрешността на дома. Къщата е оформена по правоъгълен план, напомнящ на традиционната плевня. На приземния етаж са разположени кухня дневна, както и баня и сервизно помещение. Основната спалня и самостоятелната баня са на последния етаж. Там има и две допълнителни спални и детска стая за игри. На долния етаж големи плъзгащи се врати от стъкло водят към открита палуба навън – с барбекю и зона за хранене.

Снимки: Bartłomiej Drabik / Superhelix Pracownia Projektowa 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*