Бирата ще поскъпва заради изменението на климата

Намаляването на добива на ечемик, причинено от изменението на климата, ще засегне бирената индустрия през следващите десетилетия. Зърното е от съществено значение за производството на бира. Според ново проучване, публикувано в понеделник, предстоят проблеми за пивоварите, които разчитат на тази култура.

Бирата е най-популярната алкохолна напитка в световен мащаб и потребителите също са ужасени от доклада. Очаква се намаляващите добиви да доведат до покачване на цените на бирата – до два пъти в сравнение с текущите цени, поне при някои нации.

Недостигът на производство на ечемик е причинен от екстремните климатични условия, които стават все по-тежки заради глобалното затопляне. Горещи вълни и суши измъчват земеделците, отглеждащи ечемик, и ще засегнат силно производството на бира през втората половина на века. Очакват се екстремни жеги и суши на всеки две или три години. Т ще са пряко свързани с покачващите се температури. Предвид сега прогнозираните темпове на покачване на глобалната температура експертите казват, че спадът в производството на бира е неизбежен.

Проучването, публикувано от изследователи от Университета в Източна Англия, сочи, че проблемите на пивоварната са незначителни в сравнение с други предизвикателства, пред които ще се изправи планетата заради изменението на климата. Сред тях са продоволствената несигурност, сладководните ресурси и бурите. Въпреки това спадът – с 3 до 17 процента – на добива на ечемик е обезсърчаващ за любителите на бирата. Те трябва да са готови за недостиг и скок на цените.

Китай е на път да се изправи пред най-големия недостиг за този век. Втора най-засегната страна ще е САЩ. Производството на бира в Германия и Русия също ще спадне осезаемо. В Ирландия, Италия, Канада и Полша ще се наблюдават най-големите увеличения на цените.

„Промените в климата ще засегнат всички нас, не само хората, които са в Индия или африканските страни“, каза Дабо Гуан, професор по икономика на климатичните промени и водещ автор на изследването. Гуан подчерта, че е важно да се признае, че изменението на климата не е нещо, срещу което развитите нации са „имунизирани“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*