Изискванията на кръговата икономика смущават родните компании за храни и напитки

Прилагането на т. нар. кръгова икономика, за която все още у нас липсват достатъчно информация и инициативи, приеснява силно българските производители на храни и напитки, станя ясно от среща в БСК среща по проблемите на хранително-вкусовата и питейна индустрия. Производителите у нас нямат технологична и ресурсна готовност да отговорят на новите изисквания на европейските директиви за пластмасовите опаковки.

Домакин и инициатор на разговора бе изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев, който стартира поредица от делови срещи с колективните членове на Камарата, обясниха оттам. Целта е да бъдат набелязани възможности за съвместни действия за разрешаване на конкретни проблеми на отделните икономически сектори. Специално в ХВК сектора изискванията за рециклиране будят голямо притеснение с въвеждането на нови норми и цели за рециклиране и повторна употреба. Компаниите, пускащи на пазара храни и напитки, стават отговорни за редица дейности, свързани с преработката на опаковките, и високите цели за рециклиране. Не всички от тези изисквания са по силите на фирмите, обаче.

Не са направени достатъчно предварително проучвания, които да дадат представа какви алтернативи са възможни за проивзодителите на храни и напитки, какво ще им коства това. Въвеждането на новите изисквания в много случаи би означавало пълно преобразяванен а производствените линии на компаниите, а това са стъпки, които трябва да бъдат планирани на база солидна изследователска работа, обясниха от БСК.

Ако Директивата за пластмасовите опаковки бъде приета в предложения вид, икономическото й въздействия върху българския бизнес ще бъде силно негативно, вкл. по отношение на необходимостта от огромни инвестиции за преоборудване на производството, подчертават от Камарата.

В срещата участваха представители на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (Мариана Кукушева – председател на УС), Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България (инж. Марияна Чолакова – изп. директор), Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (Жана Величкова – изп. директор), Асоциацията на месопреработвателите в България (д-р Светла Чамова – изп. директор), Съюза на българските мелничари и Съюз на оризопроизводителите (Савина Влахова, председател), Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци (Стойко Кировски – председател на УС и Антоанета Божинова – изп. директор), „Храни и напитки България“ (Светла Лесова – председател на УС, и Яна Иванова – изп. директор), Съюза на пивоварите в България (Ивана Радомирова – изп. директор) и Съюза на производителите на захар и захарни продукти (Георги Узунов – председател на УС).

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*