Въглеродният данък няма да ни спаси от климатичната катастрофа

Обществото не бива да се заблуждава от „благородните усилия“ на големите нефтени компании като ExxonMobil, която обяви дарение в размер на 1 милион долара в подкрепа на т. нар. въглероден данък – това няма да спаси планетата от катастрофалното изменение на климата, предупредиха еколози. Съобщението дойде малко след „опустошителния“ доклад на IPCC, който разкрива, че обществото ни има само 12 години, за да спре старта на катастрофално климатично изменение. В отговор на събитията Венона Хаунтър, изпълнителният директор на Food & Water Watch, публикува следното изявление:

„Тъжните констатации в последния доклад на IPCC потвърждават … че е нужен бърз преход от изкопаемите горива към решения, които биха направили нашето общество почти изцяло зависимо от чистата енергия от възобновяеми източници, през следващите десет години“.

„Не е изненадващо, че ExxonMobil и други петролни компании призовават за какво ли не, което не е оттегляне от изкопаемите горива – особено нестабилната и недоказана концепция за въглеродните данъци. Докладът на IPCC сочи, че въглеродните данъци ще трябва да бъдат невероятно високи, за да постигнат каквато и да е промяна в посока намаляване на кризата. Пазарните схеми за ценообразуване за въглеродните емисии представляват фалшиво решение… което отвлича вниманието ни от спешната нужда да се насочим към истински чиста, възобновяема енергия в бъдеще – стъпка, която трябва да предприемем сега!“

Според писмото, значение имат както индивидуалните усилия на хората, така и общите промени в начина на живот, които „ще трансформират нашето общество“ – посредством политики. Значение има не само това как се осигурява енергия, но и как се добива храна. Селскостопанското животновъдство има нужда от „прилагане на политики, които насърчават устойчивото отглеждане на добитъка“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*