Повечето смартфони имат втори живот – и продължителността му зависи от марката

Много критици осъждат производителите на смартфони за производството на устройства, които „бързо стават ненужни“, създавайки „планирано остаряване“, което е скъпо както за потребителите, така и за глобалната среда. Смартфоните обаче имат втори живот и реално се използват по-дълго, отколкото статистиките сочат. Така е заради пазара на смартфони „втора ръка“. Ала кои смартфони най-добре намират вторите си потребители и колко дълго им служат – зависи не толкова от качеството на компонентите, спецификациите или възможността за поправка, колкото от… марката.

Укорите към смартфон-производителите за създаването на „планирано остаряване“ стъпват често на факта, че телефоните им нямат възможности за лесна поправка с цел по-продължително използване. Ново изследване на учени от Йейл обаче установява, че има по-важен фактор за определянето на продължителността на използване на смартфоните: марката.

В анализа на около 500 000 обяви за продажба на „втора употреба“ телефони от Apple и Samsung, продадени в eBay, учените установяват, че марката е по-важна от възможността за поправка на продукта или пък размера на паметта му. Телефоните от марката iPhone имат средно 1 година допълнителен живот. Така е, въпреки че двете марки са сравними по отношение на качеството и технологичните иновации, пишат изследователите в обобщението си, публикувано в Journal of Industrial Ecology.

„Знаем, че хората винят телефонните компании за „планираното остаряване“ на продуктите им, но в повечето случаи телефоните се заменят, когато все още работят добре, така че подобряването на възможностите за поправка надали ще помогне много“, каза Тамара Маков, докторант в Школата по изследване на горските стопанства и околната среда при Йейл. „Може би трябва да се съсредоточим върху това, което наистина ни кара да сменяме телефоните толкова бързо – или трябва да се сърдим на производителите, че правят наистина добри реклами. Но най-вероятно проблемът не е хардуерен“.

Констатациите, казва Марков, илюстрират потенциала за използване на това „нематериално имущество“ – марката – за насърчаване на устойчивото потребление на популярните потребителски стоки.

Разпространението на мобилните телефони достига почти 90% в развитите страни в света. Затова те представляват голямо предизвикателство по отношение на екологичната устойчивост. Смартфоните могат да съдържат до 50 различни елемента, включително злато, сребро, мед, платина, както и редкоземни метали – чиито налични количества намаляват глобално. Съдържат и различни токсични материали, които могат да навредят на природния свят и да застрашат общественото здраве. Това е висока цена и проблемът с нея се изостря от съкращаването на живота на по-новите модели телефони (най-вече смартфони). Според последните оценки, фазата на активно използване на телефона е средно по-малко от две години.

Именно затова е интересно наблюдението, че нарастващият пазар на употребявани смартфони удължава средната продължителност на живота на тези устройства. Но колко дълго? Според изследователите – зависи от името на телефона.

В своето проучване те са анализирали препродажбата на устройства на два от най-големите производители на смартфони – Apple и Samsung. Заедно те държат около 70% от пазара на смартфони. Продуктите са доста сходни като възможности, като качество, като вградени технологии – показателно за което е, че двете фирми често се съдят за нарушения на патенти.

За сравнението ученитете извлекли данни за цените за препродажба и подробна техническа информация за устройствата – за почти половин милион телефони на Apple и Samsung, предложени в eBay.

След оценката на амортизационните нива на базата на редица променливи – включително поправка, размер на батерията, капацитет на паметта, размер на екрана – от Йейл установили, че смартфоните на Samsung губят стойността си по-бързо и достигат края на „икономическия си“ живот след 54 ½ месеца, а тези на Apple достигат въпросния момент след около 67 месеца – разлика от около една година.

С други думи, телефоните на Apple имат по-дълъг живот, дори ако са с еднаква възраст, размер и функционални възможности като тези на Samsung.

„Не е от значение техническата спецификация“, казва Маков. „Но независимо от каква комбинация от спецификации бяха включени в нашия анализ, марката имаше значително въздействие“. Според учените, не толкова възможностите за поправка имат значение за продължителното използване на смартфоните, колкото „психологическите аспекти, които ги правят по-трайни“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*