Биофилни куполни къщи произвеждат повече енергия, отколкото консумират

Не е тайна, че строителният сектор черпи много ресурси, но най-новият проект на “Зеленият нов свят” – едно калифорнийско НПО – претендира да е бъдещето на строителството, което „може и трябва“ да бъде по-екологосъобразно, по-здравословно и по-енергийно ефективно. “Зеленият нов свят” е създал “Дом на мира” (известен също като Project HOPE) – модел за автономни и регенеративни жилища, които би трябвало да осигуряват живот с нулеви вредни емисии.

Комбинирайки биофилен дизайн със системи за възобновяема енергия и строителство с естествени материали, първият прототип на жилищния комплекс би трябвало да бъде завършен през 2019 г.

Замислен като модел за децентрализирани, автономни жилища, проектът HOPE ще интегрира производството на вода, енергия, отпадъци и храни – и ще бъде адаптиран към различни климатични зони.

Оформен като група куполи, прототипният дом HOPE следва да бъде изграден от суровини, добити на местно ниво, използвайки методи на строеж с ниско въздействие чрез “суперкирпич”, казват авторите. Техниката на строителство може лесно да бъде преподавана на хората, за да се създават добре изолирани и екологични, здрави сгради с доказана устойчивост на земетресения, пожари и бури.

Геометрията на куполите е проектирана така, че да оптимизира енергийно ефективното терморегулиране и да следва принципите на пасивно отопление и охлаждане.

Модулите са с нисък екологичен отпечатък, като същевременно са лесни за пресъздаване посредством базови умения и, доколкото е възможно, се изграждат с материали на местно ниво, при ниски разходи и с ниска степен на въздействие, обяснява “Зеленият нов свят”. Първият модел скоро ще бъде готов. Тогава неговите параметри и способностите му за улавяне на въглерод ще бъдат оценени с цел разработването на бъдещите прототипи.

Освен мерките за пестене на енергията и водата, прототипът ще събира и дори ще генерира собствени ресурси. В зависимост от местоположението и климатичните условия ще бъдат инсталирани различни системи за събиране на дъждовна вода – резервоарите ще бъдат оразмерени така, че да отговарят на потреблението на жителите. Прибраната вода ще бъде обработвана с озон и подложена на тристепенна система за пречистване, минерализация и алкализация. Към сградите ще бъдат добавени и соларни фотоволтаични панели, както и анаеробни биореактори за създаване на биогаз, използван за отопление и готвене.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*