Едногодишната метлица развила резистентност към хербицидите

Едногодишната метлица – един от най-често срещаните плевели по цял свят – е развила устойчивост към повечето хербициди, сочи нов анализ на изследователи от Института по земеделие при Университета в Тенеси, САЩ. В следващите 4 години те ще се посветят на проект, който търси начин за справяне с нахалната трева и по-разумно използване на препаратите срещу нея.

Едногодишната метлица (Poa annua) обича торфищата в умерените климати. Снимка: Kristian Peters – Fabelfroh, CC BY-SA 3.0

Едногодишната метлица е популярен и уви, нежелан обитател на декоративни тревни площи, голф-игрища, спортни терени, земеделски ферми. Нейното разпространение е проблем за озеленители, ландшафтни специалисти, земеделци. Торфеният мениджмънт – бизнесът с поддръжка на зелени площи за спортни терени – е голям в Тенеси. Той допринася за икономиката на щата с 5,8 милиарда долара годишно, по данни от 2013 г. Сред професионалистите от тази област е налице нарастващо притеснение относно контрола на плевелите – това пряко влияе на рентабилността на бизнеса им.

Сега учените от Тенеси и от още 14 други университета в САЩ ще проведат мащабен опит за справяне с метлицата и най-вече това, което ландшафтните мениджъри наричат “епидемия от хербицидна резистентност”.

Джим Броснан, изследовател на торфените култури в университета, ще ръководи екипа от учени в проучването на поведението на популацията на едногодишна метлица в САЩ. Екипът ще събере проби от тревата от голф игрища, спортни игрища, жилищни и търговски зелени площи, както и пчелини. Пробите след това ще се размножат в контролирана лабораторна среда, за да се тестват за устойчивост на често използваните хербициди. Целта е количествено да се определи обхватът на хербицидната резистентност при популацията на едногодишната метлица. Освен това екипът на Броснан ще разработи нови диагностични тестове за откриване на устойчивост към хербициди у популярната дива трева, ще направи изследване на устойчивостта на семената на плевела в почвата, както и въздействието на практиките по отглеждане на различни растителни култури върху ежегодното съзряване на досадната трева.

Броснан казва, че усилията на неговия екип трябва да доведат до оптимизирано управление на плановете с борбата с едногодишната метлица. Те трябва да интегрират разнообразни техники за намаляване на резистентността към хербициди.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*