Китай вдига изкуствени луни в космоса

Китай планира да пусне своя собствена „изкуствена луна“ до 2020 г., за да замени уличните лампи и да намали разходите за електроенергия в градовете, съобщиха държавните медии в петък. Ченгду – град в югозападната провинция Съчуан – разработва „светлинни спътници“, които ще блестят в нощното небе в тандем с истинската луна, но ще са осем пъти по-ярки, според China Daily.

Първата изкуствена луна ще бъде изпратена в космоса от Центъра за изстрелване на сателити в Сичанг в Съчуан. Още три ще се качат в небето през 2022 г., ако първият тест върви добре, каза Уу Чунфенг, ръководител на „Tian Fu New Area Science Society“ – организацията, отговаряща за проекта.

Въпреки че първото изстрелване на изкуствена луна ще бъде експериментално, сателитите през 2022 „ще бъдат истинското постижение, с голям граждански и търговски потенциал“, каза той в интервю за China Daily.

Отразявайки светлината от слънцето, спътниците ще могат да заменят уличните лампи в градските райони. Това ще спестява около 1,2 милиарда юана (170 милиона долара) годишно от разходите за електроенергия за Ченгду – при положение, че изкуствените луни осветяват площ от 50 квадратни километра.

Изкуствените луни биха могли и да помогнат за спасяването на хора в зоните на бедствия по време на прекъсвания на електрозахранването.

Космическата програма на Китай се развива с амбицията да „се изравни“ с тези на Съединените щати и Русия. Затова на ход са редица амбициозни проекти, включително лунната сонда „Chang’e-4“, наречена на богинята на луната в китайската митология. Ако мисията успее, това ще бъде първият лунен ровър, който ще изследва „тъмната страна“ на Луната.

Китай не е първата страна, която се опитва да излъчва слънчева светлина към Земята чрез сателите. През 90-те години на миналия век руски учени използваха гигантски огледала, за да отразят светлината от космоса в експериментален проект, наречен „Знамья“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*