Морковите могат да направят бетона в сградите ни по-здрав

Морковите могат да заякчат цимента и да намалят емисиите на въглероден двуокис от строителната индустрия, твърдят учени.

Група изследователи от британския университет в Ланкастър са използвали блендер за домашна храна, за да смесят частици от коренноплодния зеленчук с бетон, за да проверят дали може да се произведе по-здрав и по-екологичен продукт. „Ние установихме, че можем да увеличим якостта на бетона с 80%, използвайки малко количество от този нов материал“, заяви водещият изследовател Мохамед Саафи пред Ройтерс.

Добавянето на моркови предотвратява пукнатините в бетона, каза екипът. Това означава и, че се изисква по-малко цимент, което намалява общото количество въглероден диоксид (СО2). Последното е съществено, тъй като циментът е отговорен за 7% от общите емисии на СО2 в световен мащаб, според оценките на Международната агенция по енергетика.

Морковеният материал е бил предоставен от CelluComp – шотландска компания, която работи върху разработването на устойчиви строителни материали.

Изпълнителният директор на CelluComp Кристиан Кемп-Грифин казва, че морковът е съставен почти изцяло от вода, но въпреки това остава твърд и хрупкав поради целулозата в него. „Тези влакна имат добри якостни характеристики. Това са градивните елементи на силата на зеленчука“, каза той пред Ройтерс.

Целулоза има и в дървесината, но за смесването с бетон е по-лесно да се извлича от зеленчуците. При наличието на голямо количество растителни отпадъци, налични като страничен продукт от селското стопанство, това е евтин и екологичен източник на влакнини.

Съвсем малко количество целулоза е достатъчно за промяната на свойствата на цимента, казват от компанията. Така е, защото тя променя начина, по който водата се държи по време на втвърдяването на цимента.

„Няма физическо влакно, което да осигурява якостта. Тя идва от начина, по който материалът задържа водата. Морковеният материал обича да задържа водата. Получава се химическа реакция, която се случва между влакната и цимента“.

Екипът на Саафи ще продължи да тества различни зеленчукови смеси, наример от захарно цвекло, за направата на по-як цимент. Така ще се оползотвори голямото количество евтина цвеклова целулоза, оставаща след производството на захар.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*