Полумаратон в Ню Делхи бори смога с радиочестоти

Организаторите на полумаратон в Ню Делхи използваха високочестотни радиовълни (UHF), за да изчистят въздуха в полза на бегачите в неделя. За експерименталната техника организаторите се надяват, че би могла да помогне за прочистванена въздуха в столицата на Индия, печално известна със замърсяването си.

В Индия се намират 14 от градовете с най-замърсен въздух в света. Миналата година димът от горенето на растителни отпадъци в околностите и фойерверките допринесоха за натрупването на токсичен смог, който покри столицата Ню Делхи и голяма част от северна Индия в продължение на много дни. Поради тази прочина медицински експерти настояха за отмяна на миналогодишния полумаратон. Организаторите реагираха, като изтеглиха спортната напдревара за октомври, по-рано от фестивала „Дивали“ през ноември, когато се гърмят фойерверки. Те се опитаха и да да потушат праха, който зимата витае във въздуха в града, чрез пръскане с вода.

Сега техниката включва и използването на UHF вълните за разсейване на замърсяването с частици с размер 2,5 микрона, известни като PM2,5. Техният малък размер (около 30 пъти по-малки от дебелината на човешки косъм) им позволява да потъват дълбоко в белите дробове, увреждайки дихателната система.

„Беше страхотен ден с ясно небе и без инциденти, свързани със замърсяването, сред нашите 35 000 бегачи“, каза Вивек Сингх, управляващ директор на организатора на надпреварата Procam International. Според него местните власти в Делхи „трябва да разгледат UHF технологията, произвеждана от базираната в Бангалор компания „Devic Earth“, с цел намаляване на замърсяването. „Ние показахме, че технологията работи и има смисъл“, добави той.

„Колебаех се дали да се регистрирам, но но сутринта имаше само обичайната сутрешна мъгла и не беше трудно да се бяга“, каза Емили Джаксън, анализатор на въглеродния пазара в Ню Делхи, която участва първи път в състезанието. „Видях само един човек с маска“.

Сингх казва, че мерките за борба със смога са намалили замърсяването с „поне“ 30% по време на състезанието. Все пак, според станциите за наблюдение на въздуха в близост до маршрута, качеството на въздуха е било „много нездравословно“ съгласно международните стандарти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*