Австралия готви водороден проект за съхраняване на възобновяема енергия

Австралийското правителство обяви, че ще осигури половината от средствата за най-големия в страната опит за производство на водород чрез използването на слънчева и вятърна енергия,който след това би могъл се използва като резервно захранване. Проектът е на стойност 15 млн. австралийски долара (11 млн. щ.д.)

Главно действащо лице в проекта е газопроводната компания Jemena, която планира да построи 500 киловата „електролизатор“ в западната част на Сидни. Той ще използва слънчева и вятърна енергия за разделяне на водата на водород и кислород чрез електролиза. След това по-голямата част от водорода ще се инжектира в местната газова мрежа с цел да покаже, че възобновяемият водород може да се използва за съхранение на енергия в газовите мрежи на Австралия, съобщи Австралийската агенция за възобновяема енергия.

„Тъй като Австралия преминава към възобновяема енергия, водородът може да изиграе важна роля като средство за съхранение на енергия и също така има да ефект на декарбонизиране на газовата мрежа посредством „зелен газ“, заяви изпълнителният директор на агенцията Дарън Милър в изявление.

Част от водорода ще се използва в генератор за производство на електроенергия за мрежата. Друга част пък ще се използва за захранването на станция за зареждане на превозни средства с водородни горивни клетки.

Jemena заяви, че съхраняването на възобновяемата енергия във вид на водород може да се окаже по-ефикасно решение в сравнение с батериите. Така е, защото водородът може да се съхранява в продължение на седмици и месеци, докато излишната енергия от възобновяемите източници може да се съхранява в батериите кратко време – минути или часове.

1 коментар

  1. Хм по голяма глупост не бях чувал – енергията в батерии се съхранява само минути или часове ??!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*