Гората.БГ търси да събере над 100 000 жълъда и кестена

Инициативата Гората.БГ прикани всички, които обичат красивата българска природа, да помогнат за събирането на най-малко 100 000 жълъда и кестена с цел отглеждането им като фиданки и залесяването им в и около градовете из цялата страна. Всеки може да събере жълъди и кестени – сам или с приятели – от всяко място, където ги има – и да ги предаде на Гората.БГ, като пише на екипа във Facebook страницата на кампанията.

Всички събрани жълъди и кестени ще бъдат засадени в разсадника на Гората.БГ, за да поникнат от тях жизнени, здрави и силни фиданки. Ще бъдат положени грижи фиданките да се развият при правилната температура и влажност и необходимата светлина, за да бъдат достатъчно силни, когато дойде времето те да бъдат засадени. Когато станат готови, младите дръвчета ще заминат за залесяване – към училища и детски градини, градски паркове, доброволчески залесителни групи и др.

През следващите седмици, докъм началото на ноември, природата ще „зареди“ в земята стотици хиляди бъдещи дъбове и кестени. Само единици от тях обаче ще успеят да спечелят тежката битка за превръщането си в дърво. Повечето ще загубят живота си – ще бъдат стъпкани още в първите си дни, ще бъдат посечени от тримери и косачки, или, в най-добрия случай, ще бъдат победеи от по-големи и по-силни растения.

В разсадника на Гората.БГ всеки жълъди кестен ще може да покълне и да се развие необезпокоявано, при най-добрите условия, за да стане голяма, жизнена и устойчива фиданка. След това фиданките ще бъдат залесени в и около столицата.

За събирането на жълъдите ще бъдат разкрити и временни пунктове за предаване. Локациите им ще бъдат обявявани своевременно на Facebook страницата на кампанията.

1 коментар

  1. Според мен е малко късно за кестените. Ще се включа с удоволствие.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*