Албатроси ще следят за незаконен риболов в Индийския океан

Рибарите, които нелегално ловят риба из Индийския океан, скоро ще имат нови главоболия: албатросите. Не за друго, а защото скоро птиците ще ги шпионират от небето.

Една нова научна програма, предназначена за проучване на едрите пернати, може да помогне за идентифицирането на бракониерските риболовни кораби, според Центъра за биологични проучвания “Чийз” – френски изследователски орган, който се стреми да помогне за опазването на застрашените видове птици.

Между ноември и март 150 албатроса от отдалечените френски южни острови в Индийския океан – Крозет, Кергуелен и Амстердам – ще бъдат оборудвани с миниатюрни датчици, които автоматично ще откриват радарните сигнали, излъчвани от плавателните съдове в морето. Програмата, позната като “Океански страж” и финансирана от Съвета на Европа, бе тествана за първи път в Южна Африка в началото на тази година.

Една от основните заплахи за птиците идва от нелегалния комерсиален риболов с парагади, тъй като албатросите, търсещи риба, се закачват по кукичкитре и се давят, според Хенри Ваймерскирх, директор на изследването във френския център. Международният съюз за опазване на природата казва, че 18 от 22 вида албатроси са застрашени от изчезване.

Предавателите, които ще се закачат на птиците, тежат по 70 грама. Те са произведени в сътрудничество с Нова Зеландия. Ще бъдат монтирани на гърба на птиците, като по този начин ще позволят на изследователите да ги следят и да анализират хранителните им навици.

Предавателите обаче ще докладват и за уловените радарни емисии, когато наблизо преминават кораби.

Корабите, които възнамеряват да извършват незаконен риболов, обичайно изключват своята автоматична система за идентификация (AIS) при навлизане на риболовни зони, така че се изключват от сателитното проследяване. Те обаче разчитат все пак на „ниско ниво” радарни емисии – от съображения за безопасност. Именно това ще следи въздушното оборудване на албатросите.

“Половината от лодките, които открихме (по време на тестовете), не бяха включили AIS”, каза Ваймерскирх.

Тъй като албатросите ще могат да регистрират сигнали в радиус от пет километра, изследователите ще могат да локализират всяка лодка “в контакт в рамките на половин час”. Ако лодката търси начин да избегне засичането, програмата ще предаде информацията на властите “за възможно прихващане”.

Програмата “Океански страж“ се очаква да бъде тествана през следващата година и в Нова Зеландия и на Хавайските острови.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*