Климатичен фонд одобрява 1 млрд. долара за еко-проекти в бедните страни

Зеленият климатичен фонд, подкрепен от ООН, одобри финансиране в размер на над 1 милиард долара за 19 нови проекта, които да помогнат на развиващи се страни да се справят с изменението на климата.

По време на четиридневна среща в Бахрейн, която приключи в края на събота, служителите, които контролират фонда, се съгласиха и да започнат да търсят свежи пари за следващата година, тъй като първоначалният капитал от около 6,6 милиарда долара скоро ще бъде изчерпан.

Фондът, базиран в Южна Корея, е считан за ключов инструмент за програмите за развитие, свързани с климата. Първоначално той трябваше да получи над 10 милиарда долара от богатите страни в срок до 2018 г. Но решението на американския президент Доналд Тръмп да задържи 2 милиарда долара от 3-те милиарда, обещани от неговия предшественик Барак Обама, доведе до недостиг на прогнозираните активи.

Финансирането, одобрено сега, включва проекти, свързани с геотермална енергия в Индонезия, по-зелени градове в Европа и Близкия изток и защита на крайбрежните общности в Индия.

Делегатите обаче влязоха в спор заради искането на домакина на срещата Бахрейн да получи финансиране за опазването на сладководните си ресурси. Еколозите посочиха, че страната от Персийския залив би могла да плати за проекта, използвайки парите, които добива от огромните си запаси от нефт и газ. Проектът в крайна сметка беше одобрен, но само с 2,1 милиона долара от исканите от Бахрейн 9,8 милиона долара.

Решението за кандидатстване за финансиране от страна на Китай беше отложено след загриженост от страна на Япония и Съединените щати относно възможността парите да бъдат използвани за субсидиране на научните изследвания в областта на новите технологии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*