Португалия строи плащава вятърна ферма с пари от ЕИБ

Европейската комисия обяви подкрепата си за нова плаваща вятърна централа край бреговете на Португалия. Проектът ще бъде подкрепен със заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в размер на 60 милиона евро.

Вятърната ферма ще бъде разработена от Windplus – съвместно предприятие между EDP Renewables, Repsol и Principle Power. Капацитетът й ще е 25 Мвт. Фермата ще бъде разположена на 20 километра от северното крайбрежие на Португалия. Смята се, че новият ветроенергиен парк ще произвежда достатъчно енергия, за да захранва 60 000 жилища годишно.

“Нуждаем се от пробивни технологии за ускоряване на прехода към чиста енергия в Европа, както и от това да водим в световната борба срещу изменението на климата,” заяви по повод събитието Карлос Модас, комисар на ЕС за научни изследвания, наука и иновации. „Това в крайна сметка ще подобри качеството ни на живот и ще създаде нови работни места и икономически растеж за гражданите”.

Плаващите вятърни турбини се изграждат, за да позволят генерирането на електроенергия във водни дълбини, където не могат да бъдат построени фундаменти за фиксирани турбини. В подобни зони вятърът е и по-силен, и по-постоянен, тоет генерацията е по-успешна.

За изграждането на ветропарка WindFloat  три турбини ще бъдат закотвени във вода с дълбочина около 100 метра.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*