Schneider: Ютилити секторът е най-близо до сбъдването на IoT

Ютилити компаниите, най-вече тези от електроразпределителния сектор, са най-близо до сбъдването на така наречения „Интернет на нещата“ (IoT). Това обуславя и постепенното сливане на електро-мрежовите технологии с ИТ, което се забелязва в портфолиото на големите доставчици на системи за ютилити сектора. Под този знак посрещна гостите си „Форум Иновации София 2018“, организиран от Schneider Electric в сотличния Интерн Експо Център.

Интернет на нещата и т. нар. смарт-грид са основни теми на лекциите на изложението. „Заобиколени сме от смарт-продукти с капацитет да бъдат свързани, в множество индустрии с висок потенциал за автоматизация. Налице е всякакво оборудване. Но преди да говорим за интернет на нещата, ние трябва да го създадем”, заяви Петр Херман, президент за Южна и Източна Европа.

Най-силно влияние върху развитието на IoT в ютилити сектора има бурното развитие на новото поколение източници на електроенергия, коментира Херман. Те са разпръснати географски – фотоволтаични масиви и ветропаркове никнат навсякъде. В допълнение към това работят непредсказуемо – тогава, когато има вятър и слънце, но те не са постоянни. Навлизането им в електрическите мрежи превърна мнозина потребители в потребители-производители – т.нар. прозюмери.

Всичко това накара електроразпределителните дружества да се насочат към вграждането на автоматизирани и интелигентни системи за мониторинг на всички източници и за динамично управление на енергията.

Следващият голям сектор, който вече дава тласък на „смарт-грид“ и IoT, според Херман, е сградната автоматизация. Нуждата от драстично увеличаване на енергийната ефективност изисква сградите да станат „умни“. По-старите сгради – административни, жилищни и обществени – имат нужда да се ремонтират и оборудват със системи, които да следят потреблението на енергия и ресурси, а централизираният софтуер за управление – все повече с елементи на изкуствен интелект – да оптимизира потреблението с цел пестене.

В този процес най-голямо предизвикателство за компаниите остава нуждата от сигурност. Тя е от критично значение за за това всички процеси „да бъдат манипулирани и управлявани точно по начина, който желаем,“ казва Херман.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*