Dyson ще прави електромобили в Сингапур 2021 година

Dyson ще произвежда електрическите си автомобили в Сингапур, започвайки от 2021 г. Преди около година компанията, популярна по света най-вече с прахосмукачките си и битовите си електроуреди, обяви, че навлиза в сектора на електромобилите. Сега обаче тя има ясен план къде ще ги произвежда и продава – и този план силно разочарова родната й Великобритания.

Заводът на Dyson в Сингапур се очаква да бъде завършен през 2020 г. Той е част от глобалната инвестиция на компанията на стойност 3,2 милиарда долара в „новите технологии“. Строителството ще започне през декември.

Първоначално – когато Dyson обяви нахлуването си на пазара на електромобили – се говореше, че тези е-коли ще са различни от останалите на пазара благодарение на инвестицията на компанията в технология за твърдотелни батерии. Днешните електромобили разчитат предимно на литиево-йонни батерии, а Dyson твърди, че изследва алтернативи, които „търсят решения на основните проблеми, възпрепятстващи днешните технологии за съхранение на енергия“…Дали обаче електромобилите, които ще се произвеждат след три години във фабриката на фирмата в Сингапур, ще имат твърдотелни батерии – остава съвсем неясно. Анализаторите спорят, тъй като наскоро компанията „удави“ стартъпа, занимаващ се с твърдотелни батерии, който бе придобила за 90 милиона долара през 2015 г.

Dyson има богато минало в Сингапур, датиращо отпреди 11 години. Компанията вече разполага с малък инженерингов екип там, който работи върху електродвигатели. Главният изпълнителен директор на Dyson Джим Роуан пише в писмо до служителите си, че „Сингапур заема централно място в нашето бъдеще и … очакваме … да се удвои нашият екип там … Сингапур има сравнително висока разходна база, но и отлична технологична експертиза и фокус…. Той е правилното място да произвеждаме машини, натоварени с висококачествени технологии, и правилното място да правим електрическите си превозни средства“.

Решението на Dyson “предизвика непосредствена критика към основателя на компанията Джеймс Дайсън заради отказа му да подкрепи Брекзит с допълнителна инвестиция във Великобритания“, коментираха британските медии по повод новината. „Компанията обяви по-рано тази година, че ще инвестира 200 млн. лири в разширяването на завода си за изследване и разработване в Уилтшир, за да привлече допълнителни възможности за тестване на електромобили“, писаха британските сайтове. Според някои от тях, решението на Dyson да кизбере Сингапур за първото си производствено съоръжение за електромобили „се формира от желанието й да остане близо до съществуващите места за производство на прахосмукачки и до бързоразвиващите се азиатски пазари за електромобили“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*