Град в Индонезия приема пластмасови бутилки в замяна на безплатно возене в автобуса

Пластмасовите отпадъци са огромен проблем навсякъде, но в Индонезия са намерили интересен начин да се борят с него: вторият по големина град в страната предложи нов подход, който да насърчи жителите да се възползват от безплатни автобусни превози в замяна на връщане на използваните пластмасови бутилки и чаши. Градът Сурабая стартира инициативата още през април. Сега пътуващите могат да се возят на градските автобуси, като предават пластмасовите си бутилки и чаши на специални, предназначени за целта терминали – или използват пластмасовите изделия, за да платят директно своя билет.

Съгласно новата инициатива за рециклиране двучасов автобусен билет струва до пет пластмасови бутилки или 10 пластмасови чаши – в зависимост от размера. Градът се надява, че тази схема ще му помогне да постигне целта си да се освободи от пластмасовите отпадъци до 2020 г.

„Пластмасовите боклуци … се натрупва в моя квартал, затова ги донесох тук, така че не само околната среда е по-чиста, но и това помага за облекчаване на натоварването на събирачите на боклук“, казва Линда Рахмауат, жител на Сурабая.

Според Ройтерс, Сурабая е първият индонезийски град, който изпълнява подобна програма, а данните показват, че 15% (почти 400 тона) от дневните отпадъци на града са пластмасови. Данните също така показват, че един автобус може да „събира“ до 7,5 тона пластмаса всеки месец. След събирането на пластмасовите отпадъци работниците премахват етикетите и капачките на бутилките, после пластмасата да се продава на компаниите за рециклиране. Тези пари отиват за дейността на автобусните линии и за финансиране на градски зелени площи.

Ръководителят на отдела по транспорта в Сурабая Ирван Уайю Джарад заяви, че Индонезия е един от най-големите вносители на пластмасови отпадъци в света – и че градът се надява тази нова система да повиши обществената осведоменост за околната среда и проблема със замърсяването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*