Микропластмаса открита в човешките екскременти

Всяка година хората по света произвеждат стотици хиляди тонове пластмасови отпадъци. Около 80 процента от тях отиват на сметищата или в откритата природа. Сега учени са установили, че микрочастици пластмаса има вече и в човешките тела: такива елементи са намерени в човешки екскременти.

Микропластмасите са най-малките частици от пластмасовите отпадъци – толкова малки, че повечето са невидими за човешкото око. Те вече могат да бъдат открити в повечето бутилирани води, в почвите и морската вода, в телата на рибите и в готварската сол.

Малко пилотно проучване, представено тази седмица на 26-та годишна конференция на Европейския съюз по гастроентерология във Виена, разглежда проби от храносмилателния тракт на доброволци от осем различни държави, като всяка проба е изследвана за наличие на девет различни вида пластмаса. Проучването е дело на изследователи от Медицинския университет във Виена и Агенцията по околна среда на Австрия. Учените са установили средно по 20 частици микропластмаса на 10 грама изпражнения.

“Лично аз не очаквах, че всяка извадка ще се окаже положителна”, каза д-р Филип Швабл от Медицинския университет във Виена и ръководител на изследването. “Вредно ли е това за човешкото здраве? Това е много важен въпрос и ние планираме по-нататъшни разследвания.”

В това първо по рода си изследване медиците са установили, че и осемте проби съдържат полипропиленови и полиетилен-терефталатни  частици. Тези полимери съставляват по-голямата част от пластмасовите
бутилки и капачките на пластмасови бутилки.

Според NPR, всеки от участниците се е хранил редовно и е водил дневник за храната си през седмицата, преди да бъдат събрани пробите за анализ. Всеки се с „сдобил“ с пластмасите чрез напитки, бутилирани в
пластмасови шишета, опаковани в пластмаса. Никой от участниците не е бил вегетарианец, а шест от осемте изследвани са консумирали и диво уловена риба.

Швабл каза, че сега въпросът пред учените е дали микропластмасите навлизат в кръвта, лимфната система и черния дроб. При проучвания при животни досега е установено,че микропастмасите причиняват чревно
увреждане и чернодробно натоварване.

Сега, когато това първо по рода си проучване показва, че вече ядем микропластмаса, остават два въпроса: какво остава в телата ни, вместо да напусне чрез изпражненията, и какво въздействие ще имат микрочастиците пластмаса върху здравето ни.

Швабл казва, че той и колегите му вее кандидатстват за финансиране за по-мащабно проучване по въпроса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*