Northvolt отваря фабрика за сглобяване на батерии в Полша

Шведският доставчик на акумулатори Northvolt обяви плановете си за отварянето на завод за производство в Гданск, Полша. Компанията казва, че централата ще има първоначален капацитет от 10 000 батерийни модула годишно – и ще започне производство през 2019 г.

Фабриката ще работи под формата на партньорство между Northvolt и производителя на батерии South Bay Solutions. Northvolt заяви, че фабриката ще бъде с най-съвременно технологично оборудване и ще
включва научно-изследователски център за решения за съхранение на енергия.

Съоръжението ще произвежда цялостни системи за съхранение, готови за внедряване. “Батериите, които ще се произвеждат…, ще са пълната кутия, която доставя енергия за крайния продукт, като например мрежово
решение за съхранение на енергия или минна машина”, се казва в изявление на компанията. “Те ще съдържат батерийни клетки, електронна система за управление и често охладителна и подгряваща система”.

Фабриката ще бъде пусната в действие през 2019 г. с първоначален капацитет от 10 000 батерийни модула годишно и първоначално 100 служители. Northvolt казва, че този капацитет ще бъде разширен, тъй като компанията ще увеличи производството си на батерийни клетки в Швеция. Това ще става в завод на компанията, който ще започне производство през 2020 г.

Локацията в Полша е избрана поради близостта й до “силна екосистема  от доставчици”, достъпа до работна ръка и близостта до крайните потребители в континентална Европа. Принос има и фактът, че точно там Northvolt наблюдава развитието на “клъстер” от компании от областта на електромеханиката, които се развиват в този регион на Полша.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*