Фабрика за смазочни масла в Дубай ще работи със 100% соларно електричество

Националната петролна компания на Емирства – ENOC –  обяви, че е инсталирала фотоволтаична система на покрива на своя завод за смазочни масла и греси в Джебел Али. Според съобщение на компанията, масивът може да покрие пълното потребление на електроенергия във фабриката.

“Като енергиен партньор, отдаен на ангажимента си да стимулира растежа на Дубай и ОАЕ, ние непрекъснато търсим възможности да допринесем за развитието на активите на страната и ключовите инфраструктурни проекти,” заяви Саиф Хумайд Ал Фаласи, главен изпълнителен директор на ENOC. “Нашите стратегически цели са в синхрон със задължението на ОАЕ за разнообразяване на енергийния микс”.

На покрива на завода са инсталирани 300 панела. Те ще генерират над 160 000 kWh / година. Това кара анализаторите да предполагат, че става дума за система с почти 100 кВт. Според данни на фирмата, годишната консумация на енергия в завода е 156 000 kWh. Излишната енергия от масива ще бъде подавана към електрическата мрежа.

Инсталирането на слънчеви панели на покрива на фабриката я прави първото производствено съоръжение в ОАЕ, което ще генерира 100% чиста енергия на място. Това обаче не е първият път, когато петролната компания се насочва към фотоволтаиката за захранване на съоръженията си. Вече девет бензиностанции на ENOC са оборудвани със слънчеви панели за осигруяване на 100% зелено електричество, като компанията обеща да оборудва всички бъдещи бензиностанции с PV покриви.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*