Въздушният трафик ще се удвои до 2037 г.

Броят на хората, които пътуват по въздуха, ще се удвои до 8,2 милиарда души годишно до 2037 г. Водеща роля за този ръст ще има азиатско-тихоокенасият регион. Това прогнозира международната агенция по въздухоплаването IATA.

Новината е от съществено значение за околната среда, защото авиацията е един от транспортните сектори с най-голямо вредно въздействие върху околната среда. Това е един от най-големите генератори на въглероден диоксид в атмосферата. Наред с него обаче при изгарянето на самолетното гориво се отделят азотни оксиди и твърди частици, серни оксиди и др.

Ръстът, който IATA прогнозира, може да бъде засегнат от мерките за протекционизъм, които някои страни се опитват да въвеждат.

Към момента по въздух пътуват по 4,1 милиарда пътници всяка година. Трафикът ще се увеличава средно с по 3,5% годишно, каза асоциацията, която представлява 290 авиокомпании.

„Авиацията се развива и това създава огромни ползи за света. Удвояването на пътниците през следващите 20 години може да подкрепи 100 милиона работни места в световен мащаб“, се казва в изявление на IATA.

Китай ще е страната с най-много пътници, возещи се по въздуха. Втора ще е Индия, следвана от Индонезия и Великобритания.

Според даннина ЕС, авиацията е отговорна за 2% от глобалните CO2 емисии и 3% от CO2 емисиите в рамките на ЕС. Един човек, който лети от Лондон до Ню Йорк и обратно, генерира толкова емисии, колкото средният европеец генерира чрез целогодишното отопление на дома си.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*