3500 японски домове формират най-големия досега батериен клъстер в света

Британската фирма за смарт-системи Moixa управлява домашните батерии и на около 3 500 домакинства в Япония, свързани в цялостна мрежа, помагайки им да намалят сметките си за електричество. Фирмата се похвали с успешното пускане в действие на своята платформа с изкуствен интелект „GridShare“. Според компанията, това е най-големия досега батериен клъстер в света.

Чрез ссоята платформа Moixa сега управлява „най-големия в света набор от „живи“ батерии“ – общо около 35MWh. Самият софтуер е разработен в партньорство с японската фирма ITOCHU Corporation и TRENDE Inc., дъщерно дружество на Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO).

GridShare използва изкуствен интелект, за да оптимизира работата на домашните батерии, като дава възможност на доставчиците на енергия да предлагат интелигентни тарифи на потребителите. Софтуеът автоматично агрегира свободия акумулаторен капацитет, за да предоставя балансиращи услуги за електропреносната мрежа.

„Очакваме, че ще използваме GridShare, за да управляваме значителна част от батериите в Япония, един от най-големите пазари за домашно съхранение на електроенергия в света,“ каза Саймън Даниел, CEO на Moixa. „GridShare използва изкуствен интелект, за да разбере как се използва енергията от всеки собственик. Системата разработва уникален план за зареждане, който да отговори на техните нужди и да увеличи максимално спестяванията. Може да използва свободният капацитет на резервните батерия, като по този начин домакинството може да печели приходи чрез предоставяне на услуги на мрежата, подпомагайки ВЕИ генерациите и зареждането на електрически превозни средства“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*