Самодостатъчен дом в ЮАР се топли чрез зимна градина и се наслаждава на природата

Южноафриканският архитект Надина Енгелбрехт наскоро представи зашеметяващ семеен дом в родния си град Претория. Дизайнът е резултат от директната работа заедно със собствениците на жилището, които пожелали „спокойно убежище, далеч от светската суматоха“, за да избягат от забързания градски начин на живот. Свързвайки дизайна с великолепната обстановка, къщата се отличава с огромна зимна градина, която носи изобилие от естествена светлина, но същевременно действа като модул за пасивно отопление и пасивно охлаждане на дома.

“Къщата със зимната градина” е с площ 640 кв.и се “разтяга” насред 35 хектара ферма край Претория. За главния обем на къщата са използвани тухли, а корпусът се свързва с голямата стъклена зимна градина, изградена чрез конструкция от черна стомана. Обемът на дома е създаден така, че да отговори на нуждите на собствениците на жилището, които пожелали “много просторна едноетажна жилищна площ за двама”.

Околната среда има ключова роля във формирането на дизайна. Домът е построен върху наклонен пейзаж, покрит с естествена трева. Затова долната част на дома е частично „потънала“ в хълма, позволявайки на дивата трева да покрие част от покрива, за да създаде плавна връзка с природата.

Тази връзка с пейзажа продължава и чрез интериора – благодарение на огромната оранжерия, вградена в сърцевината на тухлената къща. Стъклената конструкция е с полупрозрачен покрив и осигурява невероятна гледка. Тя също така позволява и пасивен контрол на температурата. В по-студените месеци стъклените панели се затварят и слънчевото греене затопля пространството. Двата обема около оранжерията са отделени от парника чрез стъклени прегради, но те могат да бъдат отворени, за да позволят топлия въздух от зимната градина да навлиза в целия дом. През топлите летни месеци пък автоматизирана стъклена фасада се отваря напълно. Това позволява свободно движение на въздуха и проветрение – домът разчита на естествената кръстосана вентилация за охлаждането си.

В допълнение към функциите за пасивно регулиране на температурата, зашеметяващият дом е построен така, че може да съществува спокойно без нужда от връзка към електропреносната мрежа. Слънчевите панели на покрива генерират достатъчно  чиста енергия, а водните инсталации са проектирани за съхраняване на дъждовната вода и повторно използване на сивата вода.

   

Снимки: Марсел Рутман и Надина Енгелбрехт

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*