Дом от трамбована пръст в Индия използва рециклирани материали навсякъде

Когато едно шестчленно семейство се обърнало към индийската архитектурна практика Wallmakers с молба за проект за евтин дом, архитектите припознали ограничения бюджет като възможност за иновация и експериментиране, а не като недостатък. За да запазят разходите ниски, те определили за приоритет в дизайна рециклираните и естествените материали. Къщата е наречена “Къщата от отломки” – жилище с площ приблизително 200 квадратни метра, което се възползва максимално от своя компактен терен. В допълнение към местните източници на материалите, екологичният дом включва и система за събиране и рециклиране на дъждовната вода, както и пасивна циркулация на въздуха.

Домът се намира в Патанамтита в Керала в южната част на Индия. “Къщата от отломки” взема името си от обекта, на който е построена, който бил осеян с отломки от множество разрушени сгради. Елементи от тях обаче били рециклирани и вградени в новата конструкция.

Въпреки че хората в по-малки градове като Патанамтита все повече се стремят да изграждат жилищата си от стъкло, бетон и стомана – в опит да заприличат на големите и бляскави градове – архитектите решили да се противопоставят на тези тенденции. Със своя проект те се надяват, че специфичният дизайн може да вдъхнови “градовете да намерят своя собствен език”.

В резултат на това архитектите построили стените от трамбована пръст, която е добита от изкопните работи на мястото на къщата. Рециклирани материали, също спасени от околността, послужили и за оформяне на спираловидна стена – наречена “Стената на отломките” – която служи като фокусна точка в дома.

Мебелите също са направени от рециклирана дървесина, по-специално от кутии за съхранение, собственост на самия клиент.

За да предпазят дома от нежелано натрупване на слънчева светлина, прозорците са защитени чрез „мрежи“ от кутии от стари електромери, събрани от местното сметище.

Покривът и плочата са изградени от бетон, смесен с кокосови черупки, като по този начин е намалено количеството използван цимент.

“Докато къщата използва многобройни алтернативни технологии, има някаква причудливост и игривост в дизайна”, казаха архитектите. “Когато разглеждаме местния контекст, проектът се вписва ловко, скромно изпълнявайки своя ангажимент към обществото и околната среда”.

     

Снимки: Ананд Джаджу за Wallmakers

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*