Зигзагообразни зелени тераси формират луксозен жилищен блок в Мексико Сити

Предизвикателният релеф на един хълм в Мексико Сити е дал началото на луксознен жилищен комплекс на име „Алказар де Толедо“, който изглежда като същинско продължение на дивата природа. Вписан в наклонения терен, блокът се състои от поредица от зелени тераси, които вървят на зигзаг нагоре по склона и осигуряват дълбоки надвеси над стъклените прозорци жилищата. В допълнение към удивителната си и скулптурна форма, сградата с площ 5 471 квадратни метра предлага и невероятна панорамна гледка към града.

Завършен през 2018 година, „Алказар де Толедо“се състои от четири нива. Паркоместата се намират на най-горния етаж. Петте апартамента са разпределени между останалите етажи, като два имота с по 500 кв. метра са на нивото под паркинга; на по-долния етаж има един апартамент с площ 700 квадратни метра, а още по-долу има още 2 апартамента от по 500 квадратни метра. Различните размери на всяко жилище са оформени с различно разположение, като имат от две до четири спални. На второто ниво от долната част има басейн, спа център, фитнес зала, тераса, гардеробни стаи и бани.

„Архитектурната концепция се основава на линеен елемент, който се сгъва върху топографията в правоъгълна зигзагова форма“, обясняват архитектите от Sordo Madaleno Arquitectos. Според тях, решението им е създало „елегантна и фина форма с ясна хоризонталност между местната растителност на контекста“.

Естествената светлина и естествена вентилацията правят интериорите просторни, светли и приятни. Всички са с високи тавани. Вътре разположението е с отворен план, а остъкленията са от пода до тавана. Засенчват ги надвисналите зелени покриви. Дъждовната вода се събира, обработва и се използва повторно – за напояване. Цистерната за дъждовна вода в сградена под сградата.

Снимки: Джейми Наваро за Sordo Madaleno Arquitectos

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*