Малайзия спира вноса на пластмасови отпадъци, постепенно

Малайзия ще ограничи вноса на пластмасови отпадъци, които „наводниха“ страната, откакто Китай прекрати приемането на чуждестранни пластмасови боклуци за рециклиране, заяви министърът на жилищното строителство Зурайда Камарудин. Южноазиатската страна ще прекрати вноса на всички типове пластмаси – включително и така наречената „чиста пластмаса“ – в рамките на три години, каза министърът.

Малайзия се превърна в най-предпочитаната дестинация за износителите на пластмасови отпадъци като Съединените щати и Великобритания. Промяната обаче стана наложителна, след като Китай забрани вноса на плстмасови отпадъци от началото на тази година.

На пресконференция в петък Зурайда заяви, че Малайзия ще спре да издава нови разрешителни за внос на пластмасови отпадъци. Страната вече въведе тримесечно „замразяване“ на вноса, което приключи тази седмица.

Съединените щати, най-големият износител на пластмасови отпадъци в света, е изпратила 178 238 тона боклуци от този вид в Малайзия в периода между януари и юли. В страната работят десетки фабрики за обработка на пластмасовите отпадъци, много от които нямат лиценз за дейността си, използват технологии от нисък клас и методи, които вредят на околната среда, съобщи Ройтерс.

Министър Зурайда заяви, че властите ще предприемат действия за спиране на незаконните фабрики.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*