3 немски семейства съдят правителството заради бездействието за климата

Еко-активистите от Грийнпийс и три немски семейства се заеха да съдят германското правителство с цел да го принудят да изпълни целите си за опазване на климата по-рано от планираното, съобщи списание Der Spiegel в петък. Делото, заведено от Грийнпийс от името на трите германски семейства, твърди, че правителството на канцлера Ангела Меркел нарушава правото на живот и здраве на хората, като не предприема драстични и навременни мерки за справяне с изменението на климата.

Заведеното дело е сходно с подобен случай в Нидерландия, където местният апелативен съд постанови обвързващо решение, разпореждащо Хага да намали емисиите на парникови газове по-бързо от планираното. Холандското правителство заяви, че ще спази решението.

През 2007 г. Берлин се ангажира да намали емисиите на парникови газове с 40% спрямо нивата от 1990 г. в срок до края на това десетилетие. Ала в последната правителствена програма се казва, че целта за 2020 г. ще бъде постигната „само доколкото е възможно“. Около 32% се смята за „постижима цел“.

„Правителството просто е изоставило целта си за 2020 г.“, каза Рода Верхен, адвокат на групата.

Ищците са все семейства на биологични фермери. Те казват, че техните ферми и прехраната са застрашени от изменението на климата. Казват още, че атаките на вредителите, несполучливото прибиране на реколтата и лошото здравословно състояние на добитъка им са рпоблем, който им коства пари.

Според твърденията на ищците, всичко това допълнително нарушава свободата им да упражняват професията си, както и техните права на собственост.

„Ние вече не можем да приемаме бездействието на правителството“, заяви експертът по климата на Грийнпийс Анике Питерс. „Особено, когато би било възможно да се постигнат целите за опазване на климата.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*