Натриево-йонни батерии излизат на пазара като алтернатива на литиево-йонните

Благодарение на своя потенциал за съхранение на енергия при ниски разходи и на базата на изобилие от нетоксични материали, натриево-йонните батерии са все по-конкурентна аптернатива на литиево-йонните си „братя“, обект на изследване сред учените. Въпреки това технологията досега не е комерсиализирана масово.

В проучване, водено от Института за свръхпроводящи и електронни материали (ISEM) на Университета в Уолонгонг, са пуснати в експлоатация 30 кВтч натриево-йонни батерии в сервизната помпена станция „Бонди“ на Sydney Water – намираща се точно до емблематичния плаж Бонди.

Системата включва модул за генериране на възобновяема енергия с 6 kW масив от слънчеви панели, система за управление на енергията и временна литиево-йонна батерия. Sydney Water ще използва литиево-йонните батерии 12 месеца, за да тества системата за управление на енергията, преди да премине към натриево-йонни батерии.

„Критичното е, че този проект ще достави технология за натриево-йонна батерия, която е готова за пазара и готова за производство. Това позволява по-евтините разпределени доставки на възобновяема енергия да се превърнат в реалност“, каза директорът на ISEM проф. Ши Сю Дю.

Помпената станция Бонди е избрана за масивно енергийно интензивно съоръжение, което обработва  огромни обеми от отпадъчни води всеки ден, за да докаже, че технологията е способна да се „изправи срещу“ крайно непостоянното натоварване.

Системата ще генерира приблизително 8 000 kWh енергия всяка година – повече отколкото е потребно на помпената станция Бонди за собствените й нужди.

Този пилот може да бъде мащабиран, като се има предвид, че Sydney Water има мрежа от повече от 780 канализационни помпени станции.

От името на австралийското правителство ARENA обяви по-рано 2,7 милиона долара финансиране на проекта Smart Sodium Storage, който ще разработва и демонстрира натриево-йонни батерии в приложения за съхранение на енергия от възобновяеми източници.

„Благодарение на работата на водещи световни изследователи от Университета в Уолонгонг тези сравнително евтини и надеждни натриево-йонни батерии не са твърде далеч, което може да намали зависимостта ни от лития“‘, каза изпълнителният директор на ARENA Дарън Милър.

Снимка: Университет в Уолонгонг

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*