Хиляди тонове тиква ще отидат на боклука след Хелоуин

Пъстри и често крайни са мненията за предстоящия тази вечер Хелоуин; едно обаче е сигурно – това е едно от най-антиекологичните събития в съвременния живот. Хиляди тонове вкусна храна ще отидат на боклука, вместо да бъдат изядени. Става дума най-вече за тиквата – милиарди килограми от вкусния, годен за консумация и полезен есенен плод ще станат отпадъци, вместо да бъдат сготвени.

Британците обичат да смятат и вече са изчислили, че в Обединеното кралство осем милиона тона тикви ще се озоват на боклука на 1 ноември. Според The Guardian, това е достатъчно, за да се направят тиквени пайове, които да нахранят цялата страна. Близо 60 процента от хората си купуват тиква само за да я издълбаят и изрежат.

Това безумие е родило и кампанията #Спаситиквата. Според нейните инициатори, само една трета от хората ще сготвят ядливите части от тиквата, които изрязват, останалите ще изхвърлят зеленчука.

Повече от 600 хиляди тона тикви ще бъдат изхвърлени в САЩ, добавяйки огромно количество отпадъци към депата за отпадъци.

Това, разбира се, не е единственият начин, по който празникът на вещиците и пакостите се явява вреден за природната среда. Хелоуин е същински кошмар от гледна точка на текстилните и пластмасовите отпадъци, които генерира всяка година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*