Египет се справя с облаците черен дим над Кайро

Египетска правителствена програма е на път да сложи край на тежък екологичен проблем: горенето на слама през есента. Програмата предвижда заплащане за търговците за закупуване на оризовата слама от земеделските производители след събирането на реколтата. Това трябва да спомогне за край на една най-грозните практики в Кайро – горенето на сламата, което всяка есн потапя столицата в громен черен облак, висящ над града дни наред.

Кайро е сред най-замърсените мегаполиси в света, твърди Световната здравна организация. Сега правителството провежда няколко инициативи за намаляване на емисиите на парникови газове.

Огромен принос за това има ежегодното изгаряне на оризовата слама от земеделските стопани, които нямат други средства за унищожаването й. За да се справи с проблема, правителството предложи на търговците стимул: да изкупуват сламата от фермерите. Помощта е в размер на 50 египетски паунда (3 долара) на тон, заяви Мохамед Салах, ръководител на Египетската агенция по околната среда (EEAA). След това те могат да я продават за храна за животни или за друга употреба (например изработка на изолационни модули).

Програмата изглежда носи резултати. „Сезонът на тъмните облаци свърши и всички граждани в кайро твърдят, че не са усетили съществен проблем, свързан с това – за разлика от случвалото се през предходните години“, каза Салах.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*