Hyundai разработва соларни „комплекти“ за електромобили и коли с ДВГ

Hyundai Motors и Kia Motors са се заели да разработят соларни „комплекти“ за електрически коли, хибриди и превозни средства с ДВГ, които могат да осигуряват допълнителна електрическа енергия на автомобилите. В зависимост от интензитета на слънчевата радиация, въпросните „комплекти“ биха могли да осигуряват 30-60% заряд на батерията на един елекетромобил в рамките на един ден, твърди производителят.

„Комплектите“ ще могат да бъдат интегрирани в определени модели коли на Hyundai.

Разработени са три различни системи за зареждане със слънчева енергия, съобщи компанията. Първата версия се състои от покривна система от силициеви клетки. Втората версия представлява полупрозрачен панорамен покрив с възможност за генериране на слънчева енергия. Третият вид е лек „слънчев капак“, който щ може да се монтира върху автомобила.

Първият модел предвижда да бъдат монтирани „масов тип силициеви модули“ на покривите на обикновени хибридни модели коли. Според авто-производителя, подобна системата може да осигурява 30 до 60% зареждане на батериите на колата за ден, в зависимост от интензитета на слънчевата радиация.

Полупрозрачният панорамен покрив – втората разновидност – ще бъде прилаган за автомобили с двигател с вътрешно горене. Прозрачният соларен покрив ще може да зарежда бордови батерии, захранващи електроуредите в автомобила, повишавайки горивната ефективност. По този начин ще се намалява потреблението на изкопаеми горива и колите, макар да са с ДВГ, ще са способни да отговорят на редица по-нови и по-строги правила за опазване на околната среда, които се очаква да се появят на много пазари в скоро време.

Разработва се и лек „слънчев капак“, който понастоящем е в пилотна фаза на развитие. В този сценарий слънчевите модули ще бъдат интегрирани в корпуса на автомобила – на покрива и капака.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*