PV керемиди осигуряват надеждно електричество за средно училище в село в Кения

Училищата в селските райони на Кения често страдат от прекъсвания на електрозахранването. Ала соларните керемиди предлагат по-надеждна и по-евтина алтернатива. В гимназията „Гайтери“ я област Муранг в Кения, където учат 275 деца, този модерен източник на електричество помага на учениците да се справят с учението, тъй като те вече могат да учат и вечерно време, а освен това позволяват на училището да дава компютърни уроци.

Соларните керемиди, производство на Strauss Energy, са проектирани за т. нар. сградно-интегрирани фотоволтаици. Те се вграждат в покривите и осигуряват чиста енергия, без това да изисква допълнителни конструкции върху покривите. Съхранението чрез акумулатори в училището пък гарантира, че там ще има електричество дори в облачни дни и през нощта. Благодарение на соларните керемиди гимназията „Гайтери“ плаща за ток само около 1500 кенийски шилинга, или около 14,50 долара, на месец. Това е таксата за достъп до електроенергия от мрежата.

Сега вече в училището има и компютърни уроци, казва учителят Джаксън Камау Кирагу. „Имаме 18 компютъра, но електричеството беше предизвикателство, преди да се намесят соларните керемиди“, казва той.

Технологията е доста скъпа за домовете – една плочка струва межди 20 и 250 долара, според размера, но за обществени сгради това си струва – за болници, училища, общински и държавни сгради, казва шефката на Strauss Energy Черити Ванджику. Компанията проучва начини за намаляване на разходите за соларните керемиди, като същевременно повишава ефективността, и планира да изгради завод, който да произвежда по 10 000 соларни керемиди всеки ден.

Изображения: Strauss Energy Facebook

1 коментар

  1. Искам и на моята къща да сложа такива керемиди, моляяя! Откъде да си закупя?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*